27/04/2024

Les Falles comporten una despesa de 400 milions d’euros per part dels sectors implicats en la festa fallera, amb 733 milions d’impacte en vendes, 177 milions en renda i la creació de vora 6.500 llocs de treball. Així ho confirma l’estudi d’impacte econòmic “Les Falles de la ciutat de València”, realitzat per la Càtedra de Model Econòmic Sostenible de la Universitat de València per mitjà d’un conveni amb l’Ajuntament de València i que hui han presentat el regidor de Falles, Santiago Ballester, i José Manuel Pastor, en nom de la Universitat. En total, l’estudi s’ha fet a partir d’enquestes i entrevistes als sectors implicats en la festa. Han participat el 10% dels fallers de la ciutat, el 20% de les comissions i un miler de visitants i residents. 

Ballester ha destacat “la fortalesa que tenen les Falles en la nostra ciutat i, sobretot, d’aquells que la generen perquè, gràcies a ells, tenim estos impactes, perquè som la festa que més ocupació addicional genera i on es posa en valor el retorn de les administracions públiques, el valor de cada euro que les administracions públiques posem i tot el que retorna per a la nostra ciutat i per a les empreses de la nostra ciutat”. Per al regidor de Falles, “som la festa més important d’Espanya pel que fa al retorn d’eixos diners, en facturació de beneficis d’eixos diners, molt per davant d’altres festes importantíssimes a nivell nacional”. 

Per la seua banda, José Manuel Pastor ha afirmat que “són xifres importants i mostren la rellevància de la festa perquè cap estudi havia arribat fins ara a estes dades. Demostra que les Falles expressen un sentit de pertinença i un teixit social i cultural important que sosté esta tradició tan arrelada”. 

Dades

València té 350 comissions falleres, vora 90.000 fallers censats, 700 monuments fallers i rep 800.000 turistes i visitants, amb 1,3 milions de persones deambulant per la ciutat en els dies centrals de la festa. Les Falles despleguen al carrer 1.800 infraestructures efímeres, entre les quals 116 bunyoleries, 647 zones de focs i activitats, 427 parades ambulants, 281 carpes i 71 punts violeta, entre d’altres. Durant les festes, es tallen 400 carrers, s’amplia el transport en més de 3 milions de places en autobusos de l’EMT i 7,5 milions en Metrovalència, es despleguen un total de 6.500 agents entre Policia Local, Policia Nacional, Bombers i d’altres cossos de seguretat i emergències, es disparen més de 350 espectacles pirotècnics per part de 24 empreses pirotècniques, desfilen més de 18.000 músics de banda, planten monuments 200 artistes fallers i vesteixen els fallers i falleres 120 empreses d’indumentària i orfebreria. 

Els agents econòmics principals de la festa són els fallers i falleres, que gasten 74 milions d’euros i generen un impacte de 143,4 milions sobre les vendes. La despesa, però, oscil·la segons diversos factors. Els fallers que no pertanyen al quadre d’honor de la comissió destinen a estes activitats 767 euros a l’any mentre que els que sí pertanyen al quadre d’honor en destinen 4.111. La indumentària, els complements com l’orfebreria, la restauració i la loteria de la falla són les partides que més diners consumeixen. 

Per la seua banda, les comissions falleres generen 35 milions d’euros en despeses amb un impacte de vendes de 53,6 milions d’euros mentre que les agrupacions creen una despesa superior al mig milió d’euros amb 886.980 euros en vendes. La falla, el menjar i la beguda, el lloguer del local de la comissió i la pirotècnia són les partides on més diners es destinen. 

Els visitants i turistes gasten a la ciutat 270 milions d’euros. Les empreses destinen 8 milions mentre que les administracions públiques inverteixen 11,1 milions. Per cada milió d’euros invertit per part de les administracions públiques en la festa de les Falles, hi ha un retorn de 12 milions en el PIB, es creen 430 llocs de treball i s’impulsen les vendes sobre el teixit empresarial valencià per valor de 49 milions. 

En total, les despeses de tots els agents implicats en la festa arriben als 400 milions d’euros. 

Com a conseqüència d’esta despesa i d’esta demanda addicional, els sectors més beneficiats són l’hostaleria, el transport i el comerç i les activitats immobiliàries, que abasten el 70% del total de la renda i de l’ocupació. Tota esta activitat econòmica al voltant de les Falles representa el 0,14 del Producte Interior Brut (PIB) de la Comunitat Valenciana i el 0,28% de l’ocupació. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.