23/05/2024

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València ha acordat concedir a l’Associació “Corregudes de Joies i Sant Antoni Abad de Pinedo” una subvenció nominativa per import de 30.000 euros per a sufragar els costos d’organització i celebració de les “Corregudes de Joies” de Pinedo.

Esta festa, declarada Bé d’Interés Turístic Provincial l’any 2022, s’organitza per l’Alcaldia de Pinedo en col·laboració amb esta associació i se celebra al mes d’agost, coincidint amb la “Festa Grossa” de Pinedo. Es tracta d’un esdeveniment en el qual genets i amazones competixen en carreres de 700 metres sobre l’arena de la platja, a lloms dels seus cavalls, sense cadira de muntar.

És una competició que van iniciar els antics homes de l’horta valenciana competint per la preuada “joia” lligada en el coll; un mocador de seda de diferent color sobre una corona de llorer que antigament es regalava a la dona estimada en finalitzar la carrera.

Hui dia, el premi continua sent el mateix, però els genets competixen també amb les amazones i els cavalls de cultiu, que ara són ràpids exemplars. Un dels mocadors serà per a engalanar el coll del cavall guanyador i un altre per al genet que s’alça sobre el triomf.

“Des de l’Ajuntament, apostem decididament per mantindre viva la festa de les “Corregudes de Joies” de Pinedo, augmentant en 5.000 euros l’import de la subvenció nominativa fins a aconseguir els 30.000 euros”, ha assenyalat la regidora de Pedanies, Participació i Acció Veïnal, María José Ferrer San Segundo.

En esta línia, segons apunta la també Primera Tinenta d’Alcalde, “el govern municipal que lidera l’alcaldessa María José Catalá està compromés amb la defensa de les nostres tradicions. Prova d’això és el suport a l’organització d’esta tradició de fa més de 140 anys, que mereixeria ser declarada Bé d’Interés Cultural, com des de 2014 venim formalment reclamant des del grup popular municipal. Perquè, efectivament, les “Corregudes de Joies” de Pinedo són art, història i arrelament popular, que ha passat de generació a generació; esport, naturalesa, horta, vestimenta, música, encant i senyal que conforma la nostra identitat. Una expressió única a València pel seu valor cultural, lúdic-festiu o mediambiental i, a més, un important atractiu turístic”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.