23/05/2024

L’augment d’un 41% del pressupost de neteja, l’increment d’un 71% de les jornades de personal mobilitzat i la pujada d’un 44% en els dies de maquinària són les grans xifres que definixen el dispositiu especial de neteja i recollida de residus per a les Falles 2024, respecte a l’any anterior. Tot això ve acompanyat d’una campanya de difusió amb un lema vinculat a la Capitalitat Verda Europea de València 2024: «Amb tu, estes falles, València més neta, més verda».

El regidor delegat de Neteja i Recollida de Residus de l’Ajuntament de València, Carlos Mundina, ha donat compte este dimecres dels detalls de l’operatiu especial i ha ressaltat que “una vegada analitzat el pressupost consignat inicialment en el nou contracte i analitzades les deficiències i demandes de major i millor prestació dels servicis de neteja com a l’agranament, buidat de papereres, neteja amb aigua a pressió i recollida de residus, s’ha estimat convenient incrementar enguany el pressupost fins a 2.735.500 euros, un 41% superior al de l’any 2023, que va ser d’uns 900.000 euros menys”.

Quant als mitjans humans i tècnics emprats, Mundina ha assenyalat que les jornades de personal de recollida i neteja han protagonitzat un increment del 71% respecte a 2024, en passar de 6.968 a 11.976. De la mateixa manera succeïx amb la maquinària emprada, que ha pujat de 2.079 jornades a 3.002, la qual cosa suposa un augment del 44%,

Els servicis municipals s’adapten a les necessitats de la ciutat i per això el desplegament dels efectius de neteja s’executa en tres fases: Prefalles (del 8 al 14 de març), Falles (del 15 al 19) i Posfalles (del 20 al 23 de març). Al seu torn, el nombre d’operaris desplegats es repartixen al llarg de les 24 hores del dia en torns matinals, vespertins i nocturns. En els dies forts, «pot haver-hi prop de 1.800 persones prestant servicis de neteja a la ciutat en els tres torns”, ha afirmat Mundina.

“El principal reforç de neteja —ha ressenyat el regidor— se situa en la zona de major afluència de persones, com és el districte corresponent al centre històric, l’Eixample, inclosa la zona de Russafa i la Roqueta que correspon al voltant de la falla Convent Jerusalem. A més, es tindrà en compte el recorregut des de l’estació Joaquín Sorolla al centre de la ciutat”.

Entre els servicis previstos destaca l’agranament manual de les vies públiques. Si en un dia normal intervenen 78 operaris, en la setmana gran de les Falles treballaran un total de 270, distribuïts en les diferents franges horàries. Respecte al fregat mecànic, dos fregadores en torn de nit i una altra en torn de vesprada atendran les zones amb paviment polit del centre de València.

Altres servicis

El personal de neteja efectuarà altres labors com a l’aigualeig motoritzat en les zones on no puguen accedir els camions cisterna, l’agranament mecànic i retirada de residus de les zones de restauració mitjançant tres furgonetes polivalents.

Els veïns i veïnes de la ciutat ja estan sent testimonis de la reubicació dels contenidors de càrrega lateral o la substitució per uns altres de càrrega posterior, en les zones d’influència de monuments, carpes i actes fallers, perquè així es puga continuar realitzant la recollida de deixalles sòlides urbanes. Estes labors són assumides per 17 equips entre el 4 i el 12 de març.

També es repartixen contenidors de metall a les comissions falleres, perquè depositen les cendres originades per l’elaboració de paelles i torrades a peu de carrer. Enguany, tal com ha destacat Carlos Mundina, «hi ha un increment d’un 20% de reforç de contenidors en via pública i un increment del 15% en la quantitat de contenidors metàl·lics entregats».

Instal·lació de papereres

Davant l’habitual afluència de visitants i turistes en estes dates, l’Ajuntament instal·larà 600 parelles de contenidors-papereres de 120 litres grocs-negres en les zones de major concurrència com les places de l’Ajuntament, Reina, Mercat, Ciutat de Bruges, els carrers de Colón i Dels Pinazos, l’entorn de les estacions del Nord i Joaquín Sorolla, així com als carrers dels monuments fallers de la categoria especial. En 2024 està previst instal·lar dos-centes parelles de contenidors més que l’any passat.

Les cabines de lavabos i vàters portàtils també protagonitzen un increment enguany. Així, es passa de les 315 unitats en 75 ubicacions en 2023 a les 569 previstes per a enguany en 215 localitzacions diferents. Les cabines estan adaptades convenientment per a persones amb mobilitat reduïda. Com a mesura de reforç, 15 peons es dedicaran totes les nits a polvoritzar aigua amb desgreixadora odoritzant al voltant de contenidors, carrerons i ubicacions freqüents d’orines humans als carrers cèntrics de la ciutat.

Respecte als actes específics fallers com mascletades i castells, l’Ajuntament ha disposat una planificació especial. Per a la neteja de l’entorn de la mascletà, entre el 12 i el 19 de març, per exemple, es destinen 18 màquines agranadores, un camió recol·lector i 12 efectius de personal especialitzat. En el cas de la Nit del Foc, intervindran quatre màquines agranadores amb el seu conductor, un camió cisterna, un camió recol·lector amb conductor i 30 operaris més.

Campanya de conscienciació

Tal com ha destacat Carlos Mundina este dimecres, “durant el mes de març s’està duent a terme una campanya de conscienciació amb anuncis en mobiliari urbà, vídeos i presència en xarxes socials, perquè la ciutadania entenga la neteja com una cosa de tots i no sols dels treballadors que es dediquen a això”. “La imatge gràfica de la campanya representen els colors del reciclatge i la neteja, del territori valencià, i la diversitat social i cultural que es dona cita en les Falles —ha explicat el regidor— i tracta de representar la minimització de l’impacte ambiental durant les Falles, que s’emmarquen en la Capitalitat Verda Europea València 2024”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.