23/05/2024

La portaveu de Compromís en l’Ajuntament de València, Papi Robles, acompanyada dels regidors Pere Fuset i Giuseppe Grezzi, ha reclamat hui a PP i Vox –en la tradicional visita als tallers de ciutat fallera- que recuperen la mesa de diàleg dels artistes fallers que va iniciar el govern anterior per impulsar solucions a la crisi de la professió d’artista faller i que, en paraules de Robles, “Català ha suprimit sense oferir cap tipus d’alternativa”.

 Per la seua banda, Fuset, ha criticat que el govern de Català “no pot dir que els artistes fallers són imprescindibles en la festa i després tractar-los com l’últim mono”. Al mateix temps ha volgut dir que “tots hem de fer autocrítica sobre la crisi que patix el sector però no es pot entendre que l’actual regidor de falles tardara 6 mesos en reunir-se amb el Gremi i que el PP suprimira la mesa de diàleg creada per a buscar solucions al seu futur”.

Fa un parell de setmanes el PP rebutjava mocions com la de Compromís que proposava, a partir d’eixa mesa de diàleg generar un consens entre comissions, administracions i artistes per a incrementar progressivament el mínim pressupost per a rebre subvencions municipals, així com el de participació al concurs de falla, que l’assamblea de JCF va aprovar amb molt de debat els últims anys.

“Els artistes fallers estan en crisi i eixa és una problemàtica diferent a la de la pròpia Ciutat Fallera, ja que afecta tant als que treballen dins com fora. En este últim aspecte continuem defensant la mateixa recepta per al districte creatiu que reivindicàrem davant els nostres socis de govern. La resposta ha de vindre des d’urbanisme amb la protecció dels usos de les naus per a que hagen d’estar relacionats amb la creació fallera i l’artesania. Això i la compra de naus i terrenys, ara tots en mans privades, que permeten la rehabilitació o la construcció de noves naus a preus assequibles”, ha detallat Fuset.

El regidor valencianista s’ha mostrat obert a les distintes possibilitats en este últim debat: “Entenem que és un debat legítim, però que en tot cas ha de ser precedit per eixes dos mesures concretes que li plantegem a Català, qui encara no s’ha pronunciat sobre el seu projecte per als artistes fallers i que ni tan sols hui ha tingut cap gest cap a ells absentant-se de la visita”.

Per a Compromís,  és fonamental reprendre el diàleg per salvaguardar la professió d’artista faller amb els instruments municipals, com són subvencions i concursos des de la Regidoria de Falles, i protegir els usos artesans des de la modificació de la normativa urbanística.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.